Monday, March 22, 2010

Mochacupcakes with mascarpone frosting!

Här är mitt senaste recept, som också är med och tävlar på Årets hemmakonditor. Skulle inte tacka nej till att vinna en kitchen aid precis! Jag visste att jag ville göra något med mascarponefrosting, eftersom jag tycker den är så god. Vad passar då bättre än en cupcake som smakar kaffe och choklad? Inte mycket skulle jag vilja säga!




Mochacupcakes
ca 16 stora eller 12 normalstora muffins


Ingredienser
-100 g rumsvarmt smör
-3 1/2 dl socker
-1 tsk vaniljsocker
-2 st stora ägg
-2 msk kakao
-3 1/2 dl mjöl
-1 1/2 tsk bikarbonat
-1 nypa salt
-1 1/2 dl creme fraiche
-1 3/4 dl starkt nybryggt kaffe
-1 msk snabbkaffepulver
-100 g hackad vit choklad


1. Värm ugnen till 160 grader. Vispa rumsvarmt smör luftigt i en stor skål. Tillsätt socker, vaniljsocker och ägg och vispa tills smeten är luftig.

2. Tillsätt salt och bikarbonat och vispa samman. Blanda mjöl och kakao i en annan skål och tillsätt sedan till smeten. Vispa tills det precis går ihop.

3. Tillsätt creme fraiche och vispa till en jämn smet. Blanda i snabbkaffepulver i kaffet och rör tills pulvret löses upp. Tillsätt kaffeblandningen i smeten och vispa försiktigt till en jämn smet.

4. Hacka vit choklad (eller den choklad du tycker bäst om) och häll i smeten, rör om.
Fyll varje muffinsform till 2/3 med smet och grädda i ugnen ca 21-25 minuter. Kontrollera med en tandpetare att muffinsen inte är kletig inuti. Låt svalna.


Mascarponefrosting

Ingredienser
-3 dl grädde
-250 gram mascarponeost
-ca 1 dl florsocker

1. Vispa grädden i en skål. Rör ihop mascarponeost och florsocker till en jämn smet i en annan skål.
2. Blanda grädden och mascarponeosten. Om frostingen känns lös, vispa lite extra med elvisp tills den känns lagom fast.
3. Spritsa eller bred frostingen över muffinsen och pudra lite kakao över, eller hacka lite choklad och strö över.





In English
This is the recipe I'm using in a competition to win a kitchen aid. I wouldn't exactly say no to winning one of those! I knew I wanted to use a mascarpone frosting in my recipe. What fits better then than a chocolate and coffee cupcake? Not much!

Mocha cupcakes
Makes 12 big or 16 standard cupcakes

Ingredients
-100 grams butter, room temperature
-3 1/2 deciliters sugar
-1 tsp vanilla sugar
-2 large eggs
-2 tbsp cocoa powder
-3 1/2 deciliters flour
-1 1/2 tsp baking soda
-Pinch of salt
-1 1/2 deciliters creme fraiche
-1 3/4 deciliters strong freshly brewed coffee
-1 tbsp instant coffee powder
-100 grams chopped white chocolate

1. Preheat oven to 160 degrees C (330 degrees F). In a big bowl, beat the butter until light and fluffy. Add the sugar, vanilla and eggs and beat the mixture well.

2. Add salt and baking soda and mix together. Mix the flour and cocoa powder in another bowl and then add to the batter. Don't overmix.

3. Add the creme fraiche and beat until the mixture is smooth. Add the instant coffee powder to the hot coffee and mix until dissolved. Add the coffee to the batter and mix.

4. Add the chopped white chocolate (or any other chocolate you prefer) and mix. Fill the muffin cups with the batter, about 2/3 full. Bake for about 21-25 minutes or until a toothpick inserted into a cupcake comes out clean. Let cool.



Mascarpone frosting

Ingredients
-3 deciliters heavy whipping cream
-250 grams mascarpone cheese
-About 1 deciliter powdered sugar

1. Whip the cream in an bowl. In another bowl, stir together the mascarpone cheese and the sugar.
2. Mix together the cream and the mascarpone mixture. If the frosting isn't firm enough, beat with an electric mixer until firm.
3. Pipe or spread frosting on cupcakes, powder some cocoa powder on top of each cupcake, or some chopped dark chocolate.

No comments:

Post a Comment