Wednesday, March 3, 2010

American apple pie!

I lördags fick Christian äran att välja vad vi skulle äta till efterrätt. Han valde American apple pie från Leilas "A piece of cake" (med ursäkten att han var trött på cupcakes, hur kan man bli det?). Det var lite jobb att göra egen mördeg och vaniljsås, men definitivt värt mödan! Nästa gång gör jag nog mer deg, för det är ju trots allt det som är det bästa... och vaniljsåsen såklart!




Leila Lindholms American apple pie

Ingredienser

Pajdeg:

150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 nypa salt
1 st ekologiskt ägg
0.5 msk vatten

Pensling:1 st ekologiskt ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker

Fyllning:
12 stora Granny smith äpplen
1 st citron, saften
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk malen ingefära

Gör så här
1. Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.
2. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.
3. Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.
4. Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i åtta klyftor.
5. Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
6. Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära, fördelat över 2 omgångar, alt. 2 stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.
7. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
8. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.
9. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.
10. Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.
11. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.
12. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
13. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
14. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.
15. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.
16. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
17. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
18. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.



In English:
This weekend I let Christian decide on what to have for dessert. He chose American apple pie from Leilas book "A piece of cake" with the excuse of being sick of cupcakes (how is that even possible?). It was a lot of work to make the dough and custard, but it was definitely worth it! Next time I'll make more dough, because that is the best part.. and the custard of course! I will not translate this recipe because it is just too long! Use Google translator if you want it that bad!

No comments:

Post a Comment