Thursday, January 7, 2010

Chocolate cupcakes!

Igår gjorde jag en liten beställning på cupcakes. Jag gjorde något utifrån de ingredienser jag hade hemma, så det blev chokladcupcakes med nutellafyllning och vit choklad ganache frosting. Smakade en själv och måste säga att de blev väldigt goda! Det är första gången jag lyckas göra ganache utan att den skär sig, jag tror jag brukar vispa den för hårt men nu var jag verkligen försiktig!





Receptet på cupcakes kommer (som vanligt) från Leila Lindholms "A Piece of Cake"

Chocolate cupcakes
Ingredienser
ca 12 st

-3 st ekologiska ägg
-2.5 dl strösocker
-1 tsk vaniljsocker
-50 g smör
-1 dl gräddfil
-2 msk kallt kaffe
-3.5 dl vetemjöl
-2 tsk bakpulver
-4 msk kakao av god kvalitet
-1 st nypa salt
-100 g mörk kvalitetschoklad 70 %

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.



Vit choklad ganache frosting
Ingredienser
-200 g vit choklad
-3 dl grädde

1. Värm grädden i en kastrull, men låt den inte koka!
2. Hacka chokladen grovt och lägg i en skål.
3. Häll den varma grädden över chokladen och rör försiktigt tills chokladen smält.
4. Låt stå i kylskåp minst sex timmar.
5. Vispa (helst med elvisp) till önskad konsistens.


In English:

I had a small order on cupcakes yesterday. I used what I already had at home so I made chocolate cupcakes with nutella filling and white chocolate ganache frosting. I tasted one myself and I must say they were delicious! This is the first time I've succeeded doing ganache without ruining it. I think I usually whip to much but this time I was very careful.

The recipe is (as usual) from Leila Lindholms "A Piece of Cake"

Chocolate cupcakes
Ingredients
Makes about 12

-3 organic eggs
-2.5 deciliters sugar
-1 teaspoon vanilla sugar
-50 grams butter
-1 deciliter sour cream
-2 tablespoons cold coffee
-3.5 deciliters all-purpose flour
-2 teaspoons baking powder
-4 tablespoons cocoa
-1 pinch of salt
-100 grams dark high quality chocolate 70 %

1. Preheat oven to 175°C.
2. Cream the eggs, sugar and vanilla until light and fluffy.
3. Melt the butter, add sour cream and coffee and then mix with the egg mixture.
4. Mix flour, baking powder, cocoa and salt in another bowl and then carefully fold in to the other mixture.
5. Chop the chocolate coarsely and melt it in a double boiler.
6. Pour batter into baking cups placed in a muffin pan, about 2/3 full.
7. Bake in the middle of the oven for about 15 minutes. Let cool.


White chocolate ganache frosting
Ingredients
-200 grams white chocolate
-3 deciliters heavy whipping cream

1. Heat the cream in a sauce pan, but don't let it boil!
2. Chop the chocolate coarsely and place in a bowl.
3. Pour the hot cream over the chocolate and stir until the chocolate has melted.
4. Refridgerate for at least 6 hours.
5. Mix (preferably with an electric mixer) until it reaches desired consistency.

No comments:

Post a Comment