Nästa vecka har jag ett litet projekt på gång och kände därför att jag ville vara väl förberedd genom att prova smakerna i förväg. Första experimentet blev chokladmacarons med havssalt, fyllda med mörk chokladganache. Väldigt lyckat experiment måste jag säga! Annars vet jag hur svårt det kan vara att göra just chokladmacarons. Varför vet jag faktiskt inte. Nu ska jag påbörja nästa projekt, pumpa!
Sea salt chocolate macarons!
ca 25 st
-100 gram skållade och malda mandlar
-110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
-4-5 matskedar socker
-185 gram florsocker
-15 gram kakao
-Cirka 1 msk havssalt
-Kakao, till att pudra ovanpå
1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kakaon och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.
2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga. Strö över ett par flingor havssalt över varje kaka och pudra lite kakao ovanpå.
5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 14 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.
6. Klicka ut eller bred chokladganache på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp.
Mörk chokladganache
-100 gram mörk choklad
-1 dl grädde
-1 msk smör
1. Finhacka chokladen och häll i en värmetålig skål.
2. Värm grädden och smöret i en kastrull och ta bort från värmen precis innan grädden börjar koka.
3. Häll grädden över chokladen och låt stå i några sekunder. Rör sedan tills chokladen smält helt och är glansig.
4. Låt stå tills ganachen börjar tjockna, vill du att det ska gå snabbare så ställ in den en stund i kylskåpet.
English:
Next week I have a small project on my hands and I felt like I needed to prepare by trying the flavours in advance. The first experiment was chocolate macarons with sea salt, filled with chocolate ganache. They turned out great! I know it can be difficult to make chocolate macarons. Why I actually don't know. On to the next project, pumpkin!
No comments:
Post a Comment