Sunday, October 17, 2010

Apple spice caramel cupcakes!

Äpple och kanel är en kombination som man enligt mig måste använda sig av på hösten! Jag har länge spanat på ett recept med just denna kombinationen i Martha Stewarts bok om cupcakes. Jag halverade receptet i boken och gjorde några andra ändringar och de blev så otroligt saftiga och goda! Till detta gjorde jag min nya favoritfrosting, swiss meringue buttercream med vaniljsmak. Alla borde verkligen testa denna frosting, när man lyckas med den är den verkligen fantastiskt god! Jag misslyckades såklart första gången och då blev den riktigt äcklig och smakade bara smör. Kolasås kändes som ett passande tillbehör, för att tillföra lite extra lyx i vardagen!




Applesauce spice cupcakes
ca 12 st

•1 cup mjöl
•1 tsk kanel
•1/2 tsk bikarbonat
•1/4 tsk riven muskotnöt
•1/4 tsk nejlika
•55 gram rumsvarmt smör
•1/2 cup socker
•1/4 cup ljust muscovadosocker
•2 stora ägg
•3/4 cup äpplemos
•1 granny smith äpple

Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjöl, bikarbonat, nejlika, muskot och kanel i en skål. Vispa smör och både sorterna socker fluffigt i en annan skål. Tillsätt ett ägg i taget och vispa efter varje. Skala äpplet och skär i bitar. Tillsätt äpplemoset och sedan mjölblandningen och vispa på låg hastighet. Rör sedan försiktigt ned äpplebitarna. Fördela smeten mellan muffinsformarna, fyll dem till cirka 3/4. Grädda 18-20 minuter.




Ingredienser


Blanda torra ingredienser. Vispa smör och socker fluffigt.


Tillsätt äpplebitar och fördela smeten i muffinsformar.





Swiss Meringue Buttercream
Vill du ha rikligt med frosting rekommenderar jag att dubbla receptet!

•2 stora äggvitor
•150 gram socker
•113 gram smör (inte kylskåpskallt men inte helt rumsvarmt)
•1 tsk vaniljextrakt

Gör såhär:
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta genast bort från värmen. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3 minuter. Tillsätt vaniljextrakt (eller annan smaktillsats) och vispa ett par minuter tills frostingen är slät.



Ingredienser


Värm blandningen till 65 grader, på den andra bilden är blandningen varm


Vispa tills blandningen är vit, fluffig och sval. Tillsätt smöret


Nu börjar det likna något. Färdig!




Kolasås

•0,5 dl socker
•0,5 dl grädde
•0,5 dl ljus sirap

Blanda socker, grädde och sirap i en gryta. Låt koka upp och sjuda på låg värme i cirka 5 minuter. Låt svalna.



No comments:

Post a Comment