Saturday, October 30, 2010

Blueberry lemon cupcakes!

Jag har inte haft tid att baka speciellt mycket den senaste tiden, enligt mina mått mätta då. Helst skulle jag vilja baka varje dag, men det går ju inte att äta upp allt själv! Så för att fira att denna veckan är slut och att två tentor är avklarade i skolan firar jag med blåbär och citroncupcakes med citron swiss meringue buttercream (smbc). Det här receptet på smbc är det andra jag provar, och jag tror faktiskt jag föredrar detta receptet då frostingen blir lite mindre smörig och lite mindre söt.









Blåbär och citroncupcakes
ca 15 st

•3 3/4 dl mjöl
•1/2 msk bakpulver
•100 gram rumsvarmt smör
•2,5 dl socker
•2 stora ägg
•1,5 dl mjölk
•1 tsk vaniljextrakt
•1/2 dl färskpressad citronsaft
•Skal från 1 citron
•150 gram blåbär

1. Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Klä en muffinsplåt med muffinformar.
2. Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt i en annan skål. Tillsätt äggen och vispa tills smeten är fluffig. Tillsätt vaniljextrakt.
3. Tillsätt sedan mjölblandningen, mjölk, citronskal och citronsaft. Vispa försiktigt tills allt är väl blandat. Rör försiktigt ned blåbären i smeten.
4. Fyll formarna till ca 3/4. Grädda ca 25 minuter.


Citron Swiss Meringue Buttercream
•5 stora äggvitor
•200 gram socker
•225 gram smör
•1 tsk vaniljextrakt
•Skal och saft från 1 citron

Gör såhär:
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda.
2. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta genast bort från värmen.
3. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
4. Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3 minuter.
5. Tillsätt vaniljextrakt, citronskal och citronsaft och vispa ett par minuter tills frostingen är slät.




No comments:

Post a Comment