Sunday, December 6, 2009

Lussekatter... och pepparkakor

Äntligen dags för julbak! Som jag har längtat efter att få göra lussekatter, det är så fantastiskt gott. Pepparkaksdeg har jag i ärlighetens namn aldrig gjort i hela mitt liv. Jag testade ett recept från Allt om mat som jag tycker blev ganska bra, men jag har även gjort en till deg från ett annat recept för att jämföra och hitta det bästa. Receptet på lussekatter kommer från Recepten.se. Recept på både lussekatter och pepparkakor följer nedanför bilderna.





Glögg och lussekatter..


..och pepparkakor


Perfekt som gå-bort present!



Pepparkakor
ca 200 st

-4 dl strösocker
-2 dl ljus sirap
-2 dl vatten
-250 g smör
-2 msk kanel
-1 msk mald kardemumma
-1 msk malda kryddnejlikor
-1 msk bikarbonat
-15 dl vetemjöl, + lite till kavlingen

(10 minuter att sätta degen + 1 dygn i kylskåp + cirka 1 timme att kavla och grädda)

Gör så här:
1. Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.

2. Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur.

3. Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trä- eller plastgaffel.

4. Låt degen vila, övertäckt eller inlagd i plastpåse, 1–2 dygn innan den bakas ut.

5. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut en liten bit i taget – det är alltid enklast. Mjöla lätt på bakbordet och kaveln.

6. Ta ut pepparkaksfigurer med mått eller skär ut på fri hand med vass kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

7. Sätt in plåten i ugn, 200 grader och grädda kakorna i 4-6 minuter. Passa noga – pepparkakor bränns lätt.



Lussekatter
ca 50 st

-50 g, 1 pkt jäst för söta degar
-150 g smör
eller margarin
-5 dl mjölk
-1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
eller 1 st ägg
-2 frp à 0,5 g saffran
-1,5 dl strösocker
-0,5 tsk salt
-ca 17 dl vetemjöl

Pensling:
-1 st ägg

Garnering:
-russin

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke.

2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).

3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.

4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.

5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.

6. Pensla brödet med uppvispat ägg.

7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)

8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.


In English:

It's finally time for some christmas baking! I've been longing to make "lussekatter" because they are so tasty. Honestly I've never even made ginger bread dough before. I tried out a recipe from Allt om mat which I think turned out pretty good, but I've made another batch from a different recipe to compare. The recipe for "lussekatter" is from Recepten.se.


Gingerbread cookies
Makes about 200


-4 deciliters sugar
-2 deciliters light syrup
-2 deciliters water
-250 grams butter
-2 tbsp (tablespoon) ground cinnamon
-1 tbsp ground cardamom
-1 tbsp ground cloves
-1 tbsp baking soda (not baking powder!)
-15 deciliters all-purpose flour

(10 minutes to "set" the dough + 24 hours in the fridge + 1 hour to roll out and bake the dough)

Directions:
1. Pour sugar, syrup and water in a saucepan. Let it reach boiling point and take the saucepan off the heat.

2. Divide butter into smaller pieces and mix in a bowl with the spices. Pour the hot mixture over the butter and stir until melted. Let cool.

3. Mix flour with baking soda and stir it into the butter mixture. Kneed the dough until smooth.

4. Wrap the dough in plastic and leave it in the fridge for 24-48 hours before baking.

5. Preheat oven to 200 degrees Celsius. On a lightly floured surface, roll the dough out to desired thickness.

6. Cut into desired shapes with cookie cutters and put on a baking sheet.

7. Bake for about 4-6 minutes in the oven. Keep an eye on them since they burn easily.



Lussekatter
Makes about 50

-50 grams fresh yeast
-150 grams butter
or margarin
-5 deciliters milk
-250 grams quark (not sure if it's also called "curd")
or 1 egg
-1 gram saffron
-1,5 deciliters sugar
-0,5 teaspoon salt
-about 17 deciliters all-purpose flour

Decoration:
-1 egg
-Raisins

Directions:
1. Crumble the yeast into a large bowl.

2. Melt the butter in a sauce pan. Add the milk and heat until 37 °C.

3. Pour a small amount of the butter and milk mixture over the yeast and stir until the yeast is dissolved.

4. Add the rest of the butter and milk mixture, quark, saffron, sugar and salt. Work into a smooth dough with machine or by hand. Cover bowl with a cloth and leave to rise for about 30 minutes.

5. On a lightly floured surface, kneed the dough until shiny and elastic. Divide into 5 pieces and make 10 "lussekatter" out of each piece. Roll out every little piece to about 20 cm long and then roll in the edges to make it look like an "S". Put them on a baking sheet and put raisins on them. Cover with a baking cloth and leave to rise for about 20-30 minutes.

6. Brush them with a lightly beaten egg.

7. Bake in the middle of the oven for about 8 minutes at 225°C.

8. Let cool under a baking cloth. Keep them in airtight plastic bags or freeze.

No comments:

Post a Comment