Scroll down for English recipe and text!
Finns det något som känns mer somrigt än jordgubbar med mjölk? Inte för mig iallafall. Det känns som att väntan har varit lång, precis som varje år, men nu är det ju faktiskt sommar! Vad passar då bättre än just jordgubbscupcakes? Den här frostingen är helt underbar och smakar ungefär som glass, passande för en varm sommardag som idag. Känner du inte för att göra avancerad frosting så går det precis lika bra med vispad grädde.
Jordgubbscupcakes
Cirka 12 st
Recept med ändringar från Martha Stewart
•75 gram rumsvarmt smör
•230 gram socker
•1 stort ägg
•1/2 tsk äkta vaniljpulver
•150 gram mjöl
•1 tsk bakpulver
•85 ml mjölk (helst 3%!)
•120 gram färska jordgubbar, sköljda, rensade & hackade
Värm ugnen till 175 grader C. Fyll en muffinsplåt med 12 muffinsformar.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål, ställ åt sidan.
Vispa rumsvarmt smör, socker och vanilj ljust och fluffigt, cirka 3-4 minuter. Tillsätt ägget och vispa ytterligare någon minut. Tillsätt de torra ingredienserna i tre omgångar och varva med mjölk. Börja och sluta med mjölet. Vispa tills smeten är slät. Rör ned jordgubbarna.
Fyll muffinsformarna cirka 3/4 fulla. Grädda i mitten av ugnen tills de är gyllenbruna, cirka 20 minuter. Låt svalna.
Jordgubbsfrosting
•5 stora äggvitor
•210 gram smör
•190 gram socker
•100 gram färska jordgubbar, grovt hackade
Gör såhär:
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta genast bort från värmen. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig! Det är lätt fixat. Är smörkrämen för kall, sätt skålen över vattenbad några sekunder och vispa igen. Är den för varm så sätt skålen i kylskåp och vispa sedan. Tillsätt jordgubbar och vispa några minuter tills frostingen är slät.
In English:
Is there anything that says summer more than strawberries with milk? Not for me there isn't. It feels like I have waited forever, just like every year. Now, finally, it's summer! Then what could be more suitabke than strawberry cupcakes? This frosting tastes like heaven and reminds me of ice cream on a hot summer day. Just perfect. If you don't feel like making frosting, I bet a dollop of whipped cream would taste equally delicious.
Strawberry cupcakes
Makes 12
Recipe adapted from Martha Stewart
•75 grams butter, softened
•230 g sugar
•1 large egg
•1/2 tsp vanilla powder
•150 g flour
•1 tsp baking powder
•85 ml milk
•120 g fresh strawberries, rinsed, hulled and chopped
Preheat oven to 350 degrees F/175 degrees C. Line one standard 12-cup cupcake pan with paper liners; set aside.
Into a medium bowl, sift together flours, baking powder, and salt; set aside.
In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, beat the butter and sugar until light and fluffy, 3 to 4 minutes, scraping down the sides of the bowl as needed. Beat in the egg and then beat in vanilla. With the mixer on low speed, add the flour mixture in three parts, alternating with the milk and beginning and ending with the flour; beat until combined after each addition. Fold in strawberries.
Divide the batter evenly among the prepared cups so that each is about two-thirds full. Bake, rotating the pans halfway through, until the cupcakes are golden brown and a cake tester inserted in the centers comes out clean, about 20 minutes. Transfer pans to a wire rack to cool for 5 minutes. Remove cupcakes from pan and cool completely on wire racks
Strawberry buttercream
•5 large egg whites
•210 g butter, softened
•190 g sugar
•100 g coarsely chopped fresh strawberries
Pour egg whites and sugar in a clean and heat proof bowl. Put the bowl in a double boiler, the water should be simmering. Whisk the sugar end eggs constantly so they don't curdle. The mixture should be about 65 degrees celsius, about 140-150 degrees F. If you don't have a thermometer, just rub some mixture between your fingers. If the sugar is melted, it is done. Remove from heat, whip until white, fluffy and cool. This step can take up to 10 minutes. Start adding the butter, very slowly. Don't worry if the mixture looks curdled and soupy, it's easy to fix! If the buttercream is too cold, just put the bowl in a double boiler again for a few seconds and whip again. If it's too hot, just put it in the fridge for a few minutes and whip. Add strawberries to the buttercream and whip until smooth.
No comments:
Post a Comment