Scroll down for recipe in English!
Pajskal med valnötter
Räcker till 6-8 st formar på 10 cm
Det går bra att lägga till 1-2 msk socker till receptet för att få en sötare deg
•2 dl mjöl
•1 dl malda valnötter (kan ersättas med mjöl)
•125 gram smör
•1 äggula
•2 msk kallt vatten
Blanda mjöl och tärnat smör i en bunke. Knåda ihop till en deg. Tillsätt äggula och vatten och blanda med fingrarna tills du får en jämn deg. Linda in degen i plastfolie och låt visa i kylskåpet minst 30 minuter.
Värm ugnen till 200°C.
Smör formarna med matfett. Kavla ut en tunn deg, cirka 3 mm. Stick ut rundlar som är en bra bit större än formen och lägg i formarna. Stick hål i bottnarna med en gaffel.
Klä insidan av formarna och degen med bakplåtspapper och fyll med ris eller torkade bönor. Grädda pajskalen cirka 10-12 minuter tills kanterna börjar få färg. Ta sedan bort bakplåtspappret med ris/bönor och grädda ytterligare 5 minuter.
Oanvända pajskal går bra att förvara i kylen några dagar.
Kolasås
Det här receptet ger mycket kolasås! Men varför inte göra extra mycket och ha till t.ex. glass?
•2 dl socker
•115 gram smör
•150 ml grädde
Värm socker försiktigt i en rymlig kastrull utan att röra. När sockret börjar smälta, bli brunt och bubbla, rör förstiktigt några varv med en sked. Se till att allt socker smält innan du tar bort kastrullen från värmen. Värm grädden i en annan kastrull.
Tillsätt smöret till det smälta sockret, skuret i bitar. Var försiktig så att det inte kokar över eller skvätter upp på dig! Till en början skär det sig, så sätt tillbaka kastrullen på låg värme på spisen och rör tills smeten blir jämn.
Tillsätt grädden, lite i taget. Var förstiktig här med, eftersom det bubblar riktigt mycket! Låt koka ett par minuter, ta sedan bort kastrullen från värmen och låt svalna en stund innan du häller upp i en ren burk. Förvara burken i kylen. Om den känns för hård när du ska använda den så låt den stå framme i rumstemperatur en stund.
Chokladganache
Räcker till att fylla cirka 4 st tarteletter
•1 dl grädde
•100 gram 70% choklad
Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm grädden i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen precis innan grädden börjar koka. Häll grädden över chokladen och låt stå i någon minut innan du rör till en jämn smet.
Sätta ihop tarteletterna
Häll cirka 2 matskedar kolasås i varje pajskal. Sätt in dem i cirka 20 minuter i kylen. Häll ganache över kolasåsfyllningen tills du nästan når toppen på skalet. Låt stå i kylen i minst en timme innan servering.
In English:
I rarely make pie. I found a recipe on the fantastic blog Tartelette which inspired me (is there anything NOT inspiring on that blog?) to create something similar. I also like the idea of making several small pies instead of one big, so every person can have a pie of their own!
Flaky pie crust with walnuts
Makes 6-8 10 cm tartelettes
Add 1-2 tbsp of granulated sugar for a sweeter dough!
•2 decilitres (dl) all purpose flour
•1 dl ground walnuts (can be replaced with flour)
•125 grams butter
•1 egg yolk
•2 tbsp cold water
Mix flour and diced butter until everything comes together. Add the yolk and water and knead until you have a smooth dough. Wrap the dough in plastic wrap and put in fridge for at least 30 minutes.
Preheat the oven to 200°C and position rack in the center. Lightly grease the pans. Roll out the cold dough (about 3 mm thick) on a slightly floured surface. Cut out rounds that are bigger than your pans. Transfer the dough to the pans and make holes in it with a fork. Line the dough with a piece of parchment paper which you fill with dry beans or rice. Bake for about 10-12 minutes until the edges are golden brown. Remove the parchment paper and rice/beans and bake for another 5 minutes.
Unused baked crusts can be stored in the fridge for a few days.
Caramel sauce
This recipe makes a lot of caramel sauce! Why not save some for your ice cream?
•2 dl sugar
•125 grams butter
•150 ml heavy cream
Carefully heat the sugar in a saucepan withput stirring. Once the sugar starts melting and becomes a lovely amber brown color, swirl a few times. Remove from heat and swirl until all the sugar has melted. Heat the cream in another saucepan.
Add the diced butter to the sugar. Be very careful so you don't get caramel on yourself, it is HOT! Once the butter is added, it will start to curdle a bit, but just keep stirring and it will come together. Put the saucepan back on the heat.
Add the cream, a little at a time. Be careful, it will spit and spatter like crazy! Let the caramel boil for a couple minutes and then remove the pan from the heat. Let cool and then pour your lovely caramel into clean jars. Store in the fridge.
Chocolate ganache
Makes enough for 4 tartelettes
•1 dl heavy cream
•100 grams chocolate 70% (chips or chopped)
Place the chocolate in a heat proof bowl. Heat the cream in a saucepan until almost boiling. Pour the cream over the chocolate. Let stand for a minute before stirring. Whisk until the ganache is smooth.
Assembly
Pour 2 tablespoons of caramel in every tartelette. Put them in the fridge for about 20 minutes. Pour ganache over the caramel until you almost reach the top. Refrigerate for an hour before serving.
No comments:
Post a Comment