Hoppas att alla har en underbar midsommarhelg! Igår bjöd jag på en enkel gräddtårta med citronmousse, lemoncurd, jordgubbsmousse, jordgubbssylt och färska svenska jordgubbar. Jag vill helst använda jordgubbar i allt nu när det går att köpa så fina.
Recept på en enkel och god tårtbotten finns här. Min botten är gjord på tre ägg. Receptet på jordgubsmousse kommer också från Tove, fast med jordgubbar istället för hallon och några få ändringar.
Snabb citronmousse
Räcker till ett lager
Ingredienser
1/2 dl gelésocker
2 dl vispgrädde
2 msk färskpressad citronsaft
Skal från en citron
Koka upp gelésocker med 1 dl grädde, citronsaft och citronskal. Låt svalna. Vispa 1 dl grädde och vänd ner i den avsvalnade blandningen.
Lemoncurd
Räcker till att fylla en burk på ca 0,75 liter
Ingredienser
3 stora ägg
80 ml färskpressad citronjuice
1 msk rivet citronskal
150 g socker
60 gram smör
Vispa samman ägg, socker och citronjuice i en värmetålig skål och ställ över ett vattenbad med sjudande vatten. Rör hela tiden tills blandningen tjocknar (vid cirka 70 grader), ungefär 10-15 minuter. Ta bort från värmen, skär smöret i tärningar och vispa ner i den varma blandningen tills smöret smält helt. Tillsätt citronskal och låt svalna. Häll över i en ren burk. Lemoncurden klara sig ungefär en vecka i kylskåp men går också utmärkt att frysa ner.
Jordgubbsmousse
Räcker till ett lager
Ingerdienser
200 gram jordgubbar
1 dl gelésocker
100 gram philadelphia
2 dl grädde
Koka upp de frysta jordgubbarna, låt koka 2 minuter. Tillsätt gelésockret och låt koka ca 30 sekunder. Passera jordgubbarna genom en sil. Blanda jordgubbsmoset med philadelphian. Vispa grädden och blanda samman allt. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
No comments:
Post a Comment