Det här måste vara ett av mina absoluta favoritrecept som jag kommer göra om och om igen. Jag gjort det tre gånger och än så länge har det inte gjort mig besviken. Första gången var för några månader sen med jordgubbar, körsbär och vinbär, om ni minns det. Den var visserligen helt fantastisk men jag tror ändå att den är ännu bättre med äpplen och kanel. Igår åt Christian tre bitar helt själv. Så god är den. Han är rätt förtjust i allt som innehåller äpple dock. Glöm inte att servera kakan med en stor skopa glass. Såklart.
In English:
This has got to be one of my all-time favorite recipes that I will keep making over and over again. I've tried it three times so far with different fruits and berries and it hasn't failed me yet. I first made it a few months ago with strawberries, cherries and red currants. I loved that cake but I think I like it even better with apples and cinnamon sugar. Yesterday, Christian ate three slices by himself. It's just that good. He has a thing for apple cakes and pies though but who can blame him? I forgot the most important note in this recipe; serve with a big scoop of vanilla ice cream. Of course.
Recipe adapted from Martha Stewart via Smitten Kitchen Click for larger images!
This pan from Leila's General Store is perfect for this cake!
Äppelkaka med kanelsocker
85 gram rumsvarmt smör, plus extra för att smörja formen
188 gram mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1/2 tsk salt
175 gram socker
1 stort ägg
1 1/4 dl mjölk
1 tsk vaniljextrakt
2-3 äpplen, skalade, urkärnade och skivade
2 msk (25 gram) socker
1 tsk kanel
Värm ugnen till 180°C. Smörj en 25 cm pajform eller en 20-23 cm rund form med smör. Vispa samman mjöl, bakpulver, kanel och salt i en liten skål.
I en stor skål, vispa smör och 175 gram socker vitt och fluffigt, cirka 3 minuter. Tillsätt ägg, mjölk och vanilj och vispa till en slät smet. Tillsätt de torra ingredienserna lite i taget och vispa bara till smeten precis är slät. Häll smeten i bakformen och lägg äppleskivor ovanpå. Blanda kanel och socker och strössla över kakan.
Grädda kakan 10 minuter, sänk sedan värmen till 150°C och grädda tills kakan är gyllenbrun, ytterligare cirka 45-55 minuter. Låt svalna i formen.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass
No comments:
Post a Comment