Wednesday, March 21, 2012

Perfect espresso chocolate cupcakes

Häromdagen insåg jag till min stora förfäran att min blogg saknar något grundläggande för en bakblogg. Nämligen det perfekta chokladcupcakereceptet. Jag menar, hur tusan ska jag kunna leva upp till mitt bloggnamn utan perfekta chokladcupcakes?! Det går ju inte.
Men nu, nu kan jag leva upp till mitt namn.
Vet ni vad mer jag insåg? Jag har inte visat en bild på mig själv på bloggen på 1 1/2 år, så då är det nog dags igen. Inte för att den här bloggen handlar om mig (fast kanske lite ändå, det är ju trots allt oundvikligt). Jag håller åtminstone i cupcakes på bilden. Då är det väl ok, eller?

Glöm inte att ta fram cupcakesen i rumstemperatur en bra stund före servering!
Recept på svenska följer efter bilderna!



In English:
The other day, to my horror, I suddenly realized my blog lacked something fundamental. The perfect chocolate cupcake. I mean seriously, how can I live up to my blog name when after 2 1/2 years of blogging I haven't posted the perfect chocolate cupcake recipe?! Not ok!
At last I can live up to my name.
These are truly perfect and chocolatey.

And you know what I just realized? I haven't posted a picture of myself on the blog in a year and a half, so I think it is about time. Not that this blog is about me (well, maybe a little). I needed something to send to magazines and such. At least I'm holding cupcakes in my hand. That makes it ok, right?

To me, espresso and chocolate is complete and utter perfection.











Choklad- och espressocupcakes
12 st
75 gram smör
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl socker
1 stort ägg
1 dl starkt nybryggt kaffe
1 1/2 dl filmjölk (kan ersättas med mjölk)


Värm ugnen till 175 C. Sätt 12 st muffinsformar i en muffinsplåt.
Smält smöret, tillsätt vaniljpulver och låt det svalna. Sikta ned mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och socker i en stor skål. Vispa ägget lätt tillsammans med filmjölken i en liten skål. Blanda kaffet med smöret. Häll i alla flytande ingredienser i skålen med de torra och vispa till en slät smet. Fördela jämnt mellan muffinsformarna, men fyll dem inte mer än 2/3 fulla. Grädda 17-20 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna på galler.


Espresso & chokladfrosting
200 gram mörk choklad (70%)
300 gram rumsvarmt smör
3 1/2 dl florsocker
1 1/2 dl kakao
2 msk stark espresso (kaffe går också bra)
1/2 tsk vaniljpulver

Smält chokladen i vattenbad och låt sedan svalna. Vispa smöret vitt och fluffigt. Blanda i florsocker och kakao och vispa tills frostingen är klumpfri. Häll i den smälta avsvalnade chokladen och vispa till en slät kräm. Tillsätt vaniljpulver och espresso och vispa ordentligt till frostingen är jämn och fluffig.

No comments:

Post a Comment