Scroll down for English recipe and text!
Nu är det höst. Fast det känns mest som vinter. Jag vet inte riktigt vad som hände men det brukar nästan alltid kännas så här i Sverige tycker jag, som att vädret hoppar över hösten. Plötsligt är det 0 grader och man måste börja använda vinterjacka och vantar. Fast jag tycker visserligen att det är väldigt mysigt på många sätt. En bra ursäkt att få baka, dricka mycket te (fast jag är en kaffedrickare) och tända ljus.
Jag har aldrig någonsin bakat med päron faktiskt, men det finns en första gång för allt. Det här är det allra första jag har bakat sedan jag blev "klar" med boken. Det känns skönt att ha fått tillbaka inspirationen igen. Recept på svenska finns nedanför bilderna!
Förresten så kan man nu rösta 2011 års matbloggspristagare! Ni får hemskt hemskt gärna rösta på Call me cupcake som bästa bakblogg! Rösta kan man göra här.
Click to view larger images!
Kryddiga minikakor
6 st små
3 3/4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1,5 tsk ingefära
2 tsk kanel
110 gram smör
0,5 dl honung
2 dl mörkt muscovadosocker
2,5 dl mjölk
1 stort ägg
Värm ugnen till 175 grader.
Sikta ned mjöl, bikarbonat, bakpulver, ingefära och kanel i en bunke. Tillsätt smöret och vispa (eller nyp med fingertopparna) till fina smulor.
Häll honung, socker och mjölk i en kastrull och värm försiktigt tills sockret har smält. Låt svalna. Tillsätt mjölkblandningen till de torra ingredienserna och bland. Tillsätt ägget och vispa till en jämn smet. Fördela jämnt i en sockerkaksplåt med 6 håligheter. Grädda cirka 20 minuter. Låt svalna en stund innan du stjälper upp dem.
Pocherade päron
4 päron, mogna men fasta
Juice från 1 citron
5 dl socker
1,5 liter vatten
1 vaniljstång, delad på mitten
Skala päronen och droppa lite citronjuice på dem så att de inte blir bruna.
Häll vatten och socker i en stor kastrull och koka upp. Låt sjuda några minuter och sänk värmen.
Lägg i päronen och vaniljstången (som du tömmer på frön) i det sjudande vattnet. Lägg en bit bakplåtspapper ovanpå så att päronen är under vatten hela tiden.
Låt sjuda cirka 30 minuter eller tills de är mjuka.
Kardemummagrädde
3 dl grädde
Några kardemummakärnor
Socker
Vispa grädden tills den blir fast, men inte hård. Krossa kardemummakärnorna i en mortel. Tillsätt kardemumman till grädden och smaksätt med socker om så önskas.
In English:
It's fall. I think it feels like winter in many ways though. I'm not sure why, but it's like this every year in Sweden. The weather just forgets to change into fall. Suddenly it's below zero (celsius that is) and you are forced to wear a winter jacket (not that I mind, but I know that I'll be wearing it until mid April next year.. sigh). The winter is waay to long up here. I love it right now though. It's a great excuse to bake and drink lots of tea (even though I'm an avid coffee drinker).
I've never ever used pear in baking. I usually don't buy pears at all. Not sure why since they are delicious.
This is the first time I've baked since finishing the book.
It's nice to know I'm back on track.
By the way, now it's time to vote for Sweden's best food and baking blog. Please vote for mine as best baking blog. Pretty please! (Not sure if you can vote from outside Sweden though). You can vote here.
No comments:
Post a Comment