Fyllningen går självklart också att göra med riktig choklad, men jag ville inte att chokladsmaken skulle ta över så jag valde att använda kakao.
Trevlig andra advent!
Nejlike- och apelsinmacarons!
ca 25-30 st
•100 gram skållade och malda mandlar
•110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
•4-5 matskedar socker
•200 gram florsocker
•1/2 tsk malen nejlika
•Rivet skal från 1 apelsin (som torkat över natten eller en stund på låg värme i ugnen)
1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret, apelsinskalet och nejlikan och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.
2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret försiktigt, en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Vill du prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10-12 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.
6. Spritsa eller klicka ut fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp
Chocolate Orange Swiss Meringue Buttercream
Det här receptet passar även utmärkt till cupcakes, men gör då en dubbel sats.
•2 stora äggvitor
•90 gram socker
•110 gram rumstempererat smör
•1 tsk vaniljextrakt
•4 msk kakao
•Skal och saft från 1/2 apelsin
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda.
2. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta genast bort från värmen.
3. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
4. Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3 minuter.
5. Tillsätt vaniljextrakt och kakao och vispa ett par minuter tills frostingen är slät.
No comments:
Post a Comment