Nu börjar ju fettisdagen närma sig, så då har man ju en bra ursäkt att baka semlor! Detta var min första gång, och det kändes som allt gick helt fel. Men skam den som ger sig, det blev ändå semlor till slut, och godare än jag trodde dessutom! Ett tips är att ha vaniljsocker och lite florsocker i grädden, då blir semlorna ännu godare enligt mig!
Receptet kommer från Leila Lindholms bok "A Piece of cake", men jag har gjort några små ändringar.
Vetebullar
Ingredienser
ca 18-24 bullar
-1 msk kardemumma
-3 dl mjölk
-50 g färsk jäst
-1 1/2 dl socker
-1/2 tsk salt
-150 g mjukt smör
-1 ägg
-11-12 dl vetemjöl
Fyllning
-400 g mandelmassa
-1 skvätt mjölk
-8 dl vispgrädde
1. Värm mjölken och kardemumman till 37 ° C.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen under bakduk i 45-60 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 18 bitar (eller fler om du vill göra mindre bullar). Forma till runda bullar.
6. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200° C. Jäs under bakduk i ca 40 minuter.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 min. Låt svalna
8. Skär av toppen på bullarna och gröp ur innanmätet.
9. Rör innanmätet krämigt med mandelmassan och en skvätt mjölk.
10. Fyll semlorna med mandelmasseröra, spritsa över vispad grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.
In English:
This was my first time making "semlor" and it felt like everything went wrong! I didn't give up though, and they turned out better than I could have wished for! A tip is to put vanilla sugar and some powdered sugar in the whipped cream for an even better taste!
The recipe is from Leila Lindholms book "A Piece of Cake", but I've made a few adjustments.
Wheat buns
Ingredients
Makes about 18-24 buns
-1 tablespoon cardamom
-3 deciliters milk
- 50 grams fresh yeast
-1 1/2 deciliter sugar
-1/2 teaspoon salt
-150 grams soft butter
-1 egg
-11-12 deciliters all purpose flour
Filling
-400 grams almond paste
-A dash of milk
-8 deciliters heavy whipping cream
1. Heat milk and cardamom until 37 ° C.
2. Crumble yeast into a bowl, pour the milk over and stir until dissolved. Add the butter, sugar, salt and egg.
3. Add the flour, and knead the dough until shiny and elastic.
4. Leave to rise under a cloth for about 45-60 minutes.
5. Turn out onto a floured board and knead in a little more flour. Shape dough into 18 (or more if you want smaller buns) smooth, round buns.
6. Preheat oven to 200° C. Put the buns on a baking sheet and leave them to rise under a cloth for about 40 minutes.
7. Brush the buns with a lightly beaten egg. Bake in the middle of the oven for about 6-7 minutes. Let cool.
8. Cut of the top of the bun and make a hole in each bun. Mix the inside bits of the buns with the almond paste and a dash of milk until smooth.
9. Fill each bun with the filling, pipe whipped cream over the filling and put the lid on. Dust with powdered sugar.
No comments:
Post a Comment