Sunday, November 22, 2009

Winter cupcakes!

Jag har tyvärr inte haft så mycket tid över att baka cupcakes den senaste tiden, men nu när det börjar närma sig jul kan jag inte hålla mig längre. Det fick bli pepparkakscupcakes med cream cheesefrosting.

Pepparkakscupcakes
Cirka 12 st

-100 g smör
-2 1/2 dl farinsocker
-2 ägg
-1 1/2 dl gräddfil eller filmjölk (går även bra med mjölk)
-3 dl vetemjöl
-1 msk kanel
-1 tsk malen kryddnejlika
-1 tsk ingefära
-1 tsk bikarbonat

Sätt på ugnen på 200°C. Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Rör ner gräddfil eller filmjölk och sist mjölet blandat med kryddor och bikarbonat. Grädda i ca 15 min i mitten av ugnen.

Farinsockret går att byta ut mot 2 dl strösocker och bikarbonaten mot 2 tsk bakpulver, men kakan får då inte sin karaktäristiska färg och smak.

Leilas Cream Cheese frosting
-60 g mjukt smör
-5 dl florsocker
-1 tsk vaniljsocker
-1 msk färskpressad citronsaft (går bra utan)
-100 g Philadelphiaost
-Några droppar valfri karamellfärg

1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost krämigt.
2. Dela upp frostingen och färga den i olika färger med karamellfärgen eller behåll den vit.
3. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.



Odekorerad och fin, föredrar nästan dessa!




Jag syns i julgranskulan! :D

In English:

Unfortunately I haven't had much time to bake cupcakes lately, but as christmas is approaching I just couldn't wait any longer! I made gingerbread cupcakes with cream cheese frosting.

Gingerbread cupcakes
Makes about 12
-100 grams butter
-2 1/2 deciliters brown sugar
-2 eggs
-1 1/2 deciliters sour cream or sour milk (works with regular milk too)
-3 deciliters all purpose flour
-1 tbsp ground cinnamon
-1 tsp ground cloves
-1 tsp ginger
-1 tsp baking soda

Preheat oven to 200°C. Cream the butter and sugar until light and fluffy. Add the eggs, one at a time, beating until smooth. Mix in the sour cream. Whisk together flour, baking soda and spices in a separate bowl and add to the other mixture. Bake for about 15 minutes or until risen and a toothpick inserted into a cupcake comes out clean.

You can replace the brown sugar with 2 decilitres white sugar and the baking soda with 2 tsp baking powder, but the taste or color won't be the same.


Leilas Cream Cheese frosting
-60 grams softened butter
-5 deciliters powdered sugar
-1 tsp vanilla sugar
-1 tbsp fresh lemon juice
-100 grams cream cheese
-A few drops of food coloring

1. Mix butter, powdered sugar, vanilla, lemon juice and cream cheese until creamy.
2. Divide the frosting into different bowls and color it or just keep it white.
3. Spread frosting on the cupcakes and decorate with sprinkles or flowers.

No comments:

Post a Comment