Thursday, August 9, 2012
A summer cake
Idag tänkte jag dela med mig av ett riktigt enkelt och helt underbart recept. Jag gick inte in med sådär överdrivet höga förväntningar, men jag har sagt det förut och säger det igen - ibland är det enkla det allra bästa.
Jag hade en hel skål med överblivna bär från diverse köksäventyr de senaste dagarna och jag hatar verkligen att låta mat gå till spillo. Och de var dessutom bara lite sådär mjuka att man kanske inte har lust att äta dem som de är. Lite som med övermogna bananer.
Det bästa med den här kakan är att den inte kräver några särskilt avancerade ingredienser. Är du som jag är chansen stor att du redan har allt hemma.
Jag kan tänka mig att bären går att byta ut mot i princip vilken frukt eller vilket bär som helst (typ persikor, aprikoser, äpplen, päron..). Detta måste undersökas snarast.
Men så länge, servera denna goda kaka med vaniljglass eller vispad grädde.
In English:
Today I'm sharing this fantastic recipe with you. I had some leftover berries in the fridge that I didn't know what to do with, so they ended up in this cake. It's really simple and delicious, and the best thing about it is that you don't need any fancy ingredients. If you're anything like me, chances are you already have everything at home to make this cake right now!
You could probably use other berries or any kind of stone fruit like peaches or apricots (probably even apples or pears too, and maybe spice it up with some ginger or cardamom. I think I'll save that for fall though). I think I'm going to try that real soon. Anyway, serve this cake with vanilla ice cream or some lightly whipped cream. Just perfect.
Recipe adapted from Martha Stewart via Smitten Kitchen
Click for larger images!
Sommarkaka med bär
85 gram rumsvarmt smör, plus extra för att smörja formen
188 gram mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt (kan uteslutas om man använder saltat smör)
Cirka 175 gram & 2 msk (25 gram) socker
1 stort ägg
1 1/4 dl mjölk
1 tsk vaniljextrakt
400 gram jordgubbar, körsbär och vinbär
Värm ugnen till 180°C. Smörj en 25 cm pajform eller en 23 cm springform med smör. Vispa samman mjöl, bakpulver och ev. salt i en liten skål.
I en stor skål, vispa smör och 175 gram socker vitt och fluffigt, cirka 3 minuter. Tillsätt ägg, mjölk och vanilj och vispa till en slät smet. Tillsätt de torra ingredienserna lite i taget och vispa bara till smeten precis är slät. Häll smeten i bakformen och lägg bären ovanpå. Strössla 2 msk socker över bären.
Grädda kakan 10 minuter, sänk sedan värmen till 150°C och grädda tills kakan är gyllenbrun, cirka 50-60 minuter. Låt svalna i formen.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment