Saturday, September 11, 2010

Macaron recipe!

Här kommer en liten uppdatering på mitt gamla macaronrecept. Efter att ha gjort det ett antal gånger har jag upptäckt saker som ger ett ännu bättre resultat. Receptet är nästan detsamma, med några små ändringar. Macaronsen på bilden är fyllda med hallon & vit chokladganache och hallonsmörkräm.




Macarons, grundrecept

-100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)

-110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
-200 gram florsocker
-4-5 matskedar socker
-Ev. smaksättning t.ex. en tesked vaniljsocker

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.



English:

Basic recipe for macarons


Ingredients:
-100 grams ground almonds (make sure to grind more than 100 grams)
-100-110 grams egg whites (about 3 egg whites), aged 1 day at room temperature
-200 grams powdered sugar
-4-5 tablespoons sugar


1. Grind the almonds in a mixer or a food processor. Push the almond flour through a sieve to get rid of any large pieces. In a small bowl, mix the powdered sugar together with the almonds. Blend well, preferably in a mixer.
2. In a large bowl, whisk the egg whites with an electric mixer. As they start foaming, add the sugar one tablespoon at a time and continue whipping until mixture gets thick and glossy.
3. Fold the dry mix carefully and slowly into the meringue, use a spatula. Don't overmix! Add food coloring if desired until fully mixed.
4. Fill your piping bag and pipe the macarons onto a baking sheet. Let them set for 60 minutes to form a dry skin.
5. Preheat the oven to 150° C. Bake for about 10 minutes. Let cool completely and fill with desired filling!


No comments:

Post a Comment